Skip to main content
Social media

Obserwuj nas

i bądź na bieżąco

Facebook
LinkedIn
YouTube
Sprawdź możliwość dofinansowania

Sprawdź możliwość dofinansowania

Wypełnij formularz i otrzymaj szczegółowe informacje








    Planowany termin realizacji



    Opis projektu uruchomienia browaru restauracyjnego pod nową marką „Nowy Browar Szczecin”

    Przeczytaj także: Centrum Kulturalno-Rozrywkowe „Warzelnia” – renowacja i adaptacja zabytkowego budynku przy ul. Partyzantów 2

    Beneficent:

    Hoker S.C. Artur Kałużny, Rafał Kaczmarek

    Źródło finansowania:

    Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013, Oś priorytetowa 1 Gospodarka – Innowacje – Technologie, Działanie 1.1 Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw poprzez innowacyjne inwestycje, Poddziałanie 1.1.2 Inwestycje w małe i średnie przedsiębiorstwa.

    Opis projektu:

    W ramach niniejszego projektu planuje się uruchomienie w Szczecinie browaru restauracyjnego pod nową marką „Nowy Browar Szczecin”. W ramach projektu powstanie lokal gastronomiczny o powierzchni około 1000m2 w którym serwowane będzie piwo produkowane za pomocą własnych urządzeń browarniczych.

    Realizacja projektu obejmuje następujące działania:

    1.Roboty budowlane:

    -rozbiórkę części istniejących ścian w celu dostosowania pomieszczeń do nowych funkcji;

    -rozbiórkę obudowy istniejącej szatni;

    -wykonanie nowoprojektowanych ścian;

    -zorganizowanie reprezentacyjnej strefy wejściowej wraz z szatnią, recepcją i holem;

    -wydzielenie z powierzchni istniejącej sali tanecznej zaplecza gastronomicznego obejmującego swoim programem funkcjonalnym kuchnie właściwą z wydawalnią kelnerską, zmywalnią, zapleczem magazynowym i socjalnym; pomieszczeniem dla instalacji browarniczej zespół został wyposażony także w windy podawcze obsługujące bar klubu Rocker;

    -stworzenie nowej przestrzeni funkcjonalnej jaka będzie zadaszone patio, dostępne z holu i sali restauracyjnej;

    -podwyższenie poziomu posadzki dziedzińca poprzez zaprojektowanie podłogi podniesionej z płyty żelbetowej

    -powiększenie otworów okiennych (obniżenie ich do poziomu wykończonej posadzki patio) wychodzących na patio w celu otwarcia pomieszczeń na dziedziniec;

    -wydzielenie z powierzchni holu wejściowego baru z zapleczem magazynowym do jego obsługi;

    -wydzielenie pomieszczenia palarni;

    -przebudowę części piwnicy zawierającej obecnie pomieszczenia techniczne i nadanie im nowej funkcji w postaci sali klubowej będącej częścią lokalu gastronomicznego mieszczącego sie na parterze budynku. Z sali klubowej na następną kondygnację prowadzą nowoprojektowane schody.

    -wykonanie niezbędnych instalacji elektrycznych i sanitarnych.

    -toalety dla w/w lokalu projektuje się w obrębie głównej klatki schodowej (WC damskie spełniające parametry toalety dla niepełnosprawnych, WC męskie) oraz w piwnicy lokalu.

    2.Zakup i instalacja linii browarniczej

    Zakupiona w ramach projektu linia do produkcji piwa o wydajności do 4500 hl rocznie od największego producenta na świecie firmy Kaspar Schulz z Niemiec, składać się będzie z następujących elementów:

    –        Młyn do słodu

    –        Przenośnik ślimakowy,

    –        Grist bin,

    –        Ślimak spiralny,

    –        Rura spadowa,

    –        Warzelnia 10 hl,

    –        Okładzina miedziana

    –        Podest warzelni,

    –        Pokrywa wraz ze szklanym deklem,

    –        Zbiornik gorącej wody 30hl,

    –        Regulator i mieszalnik wody,

    –        Chłodnica brzeczki 10hl/godz.,

    –        Napowietrzenie brzeczki,

    –        Zdalne sterowanie/pneumatyka,

    –        Pełna automatyka

    –        Zbiorniki cylindryczno stożkowe 20 hl – 10szt.

    –        Drugi zawór do spustu piwa – 10szt.

    –        Sterowanie temperaturą dla 10 zbiorników cylindryczno-stożkowych,

    –        Zbiorniki wyszynkowe 10 hl stojące – 4szt.,

    –        Orurowanie tanków – 11 kompl.

    –        Pompa do piwa i czyszczenia,

    –        Przechowywanie drożdży,

    –        Urządzenie kotłowe wraz z akcesoriami,

    –        Kompresor urządzenia,

    –        Filtry powietrza,

    –        Glikolowe urządzenia chłodnicze dla 4500 hl/a,

    –        Szlauchy do piwa,

    –        Wyposażenie laboratoryjne,

    –        Napełniacz Keg,

    –        Nalewak piwa,

    –        Oczyszczacz do KEG i butelek,

    –        Stacja filtrów,

    –        Materiały na przewody rurowe.

    Linia browarnicza umożliwi produkcję piwa niepasteryzowanego i niefiltrowanego, produkowanego z najwyższej jakości surowców. Browar będzie mógł produkować bardzo wiele gatunków piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, oraz piwa smakowe. W lokalu będzie produkowane następujący rodzaj piwa: lager, pszeniczne, pils, ciemne.

    3. Zakup i instalacja wyposażenia lokalu gastronomicznego:

    Projekt obejmuje zakup pełnego wyposażenia lokalu gastronomicznego, w którym funkcjonować będzie browar restauracyjny. W ramach zadania zakupione zostaną następujące środki trwałe(zgodnie z zasadami ewidencjonowania środków trwałych):

    -Meble (Krzesła i hokery barowe; Loże tapicerowane)

    -Oświetlenie

    -Podest w części VIP

    -System rozliczeniowy

    -System telewizyjny

    -Monitoring-kamery z systemem

    -Projektory HD

    -Ring bokserski

    -Wyposażenie baru wraz zabudową

    -Wyposażenie kuchni

    -System nagłośnieniowy

    Dodatkową atrakcją lokalu, który powstanie w wyniku realizacji niniejszego projektu, odróżniającą go od innych tego typu lokali w Polsce, będzie sportowy charakter tego miejsca: w ramach projektu zakupione będą telewizory i projektory na których prezentowane będą relacje z różnych imprez sportowych (mecze piłki siatkowej, koszykówki, mistrzostw europy i świata w różnych dyscyplinach sportowych, relacje z wyścigów formuły 1, relacje z Olimpiady), organizowane tu też będą spotkania ze znanymi sportowcami, a elementem wystroju lokalu będzie m.in. ring bokserski.

    Dzięki realizacji projektu powstanie w pełni wyposażony i gotowy do funkcjonowania lokal z browarem restauracyjnym.

    Wartość projektu 4 813 131,48 zł; Dofinansowanie 2 000 000,00 zł

    Aktualizacja: 10.2018

    1. Firma Najda Consulting pełniła także rolę Inżyniera Kontraktu przy realizacji tej inwestycji
    2. Obejrzyj materiał filmowy z realizacji tego projektu

    Sprawdź możliwość dofinansowania

    Skontaktuj się z nami i uzyskaj szczegółowe informacje

    Kontakt

    Udostępnij

    Kliknij aby podzielić się tą informacją w mediach społecznościowych

    Chcę otrzymywać wiadomości od Najda Consulting (możesz się w każdej chwili wypisać).

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z przepisami ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), a tym samym zgadzam się z warunkami Polityki Prywatności Najda Consulting